Followers

Sunday, March 18, 2012

Al-Quran Menerangkan Komunikasi Tanpa Wayar

Pengenalan

Kita selalu mendengar tentang “Al-Quran dan Sains”, tapi pernahkah anda dengar tentang “Al-Quran dan ICT”? ICT atau Information Technology Technology memang dijelaskan dengan mendalam di dalam Al-Quran. Banyak sekali ayat-ayat Al-Quran yang menjelaskan tentang teknologi ICT atau konsep ICT seperti dalam surah Az-Zaariyat 51:1-11. Sebanyak 11 ayat diturunkan sekali gus dan berturut-turut yang menjelaskan tentang komunikasi tanpa wayar (wireless communication). Tentu anda kehairanan!

Malah yang paling hebat yang akan menjadi “breakthrought” dan merubah sistem komunikasi dan “pergerakkan” manusia ialah apabila Al-Quran menjelaskan otak manusia (mungkin juga segala benda yang hidup) dan sel-sel badan berkomunikasi secara “ghaib” dengan menggunakan kuasa tenaga elektro-magnetik! Penemuan terbaru ini adalah amat penting dan seharusnya difahami dan diambil berat oleh semua umat Islam terutama alim-ulama, para pengamal perubatan, pakar saikologi, para pendidik, Saintis dan ICTis. Ianya penting sebab ini adalah hukum Allah dan mempunyai kesan yang amat besar.

Sekarang mari kita melihat secara ringkas bagaimana Al-Quran menjelaskan komunikasi tanpa wayar dengan menggunakan elektro-magnet ini.
Al-Quran mengajar manusia bagaimana komunikasi tanpa wayar dengan memberi tahu manusia bahawa elektron boleh digerakan untuk menghasilkan tenaga elektrik dan juga medan magnet (51:1). Tenaga ini boleh dimuatkan atau dikodkan untuk membawa data (51:2). Kemudian tenaga yang berisi data ini boleh luncurkan (dipancarkan) ke angkasa (51:3). Akhir sekali tenaga ini boleh dikumpulkan dan bahagi-bahagikan dengan menggunakan program (51:4).
Az-Zaariyat 51:1-4 Menejelaskan Komunikasi Tanpa Wayar

Marilah kita kaji dengan lebih terperinci. Di bawah ini adalah terjemahan di ambil dari kitab Fi-Zilalil Quran karangan Syed Qutb sebagai rujukan dan renungan.

Penjelasan ayat 51:1

Untuk peringkat permulaan ini saya akan menggunakan perkataan “gelombang mikro” dan “kuasa atau tenaga elektro magnet” secara bebas (quite loosely). Tidak dinafikan memang ada perbezaan di antara keduanya. Kita akan menyentuh perbezaan dan persamaannya nanti.

Hari ini kita akan mengkaji ayat 1 yang bermakna “Demi Az-Zaariyat yang terbang selaju-lajunya”. Ayat ini bermula dengan ‘Wa’ apa yang dinamakan ‘wau sumpah’ yang bermakna ‘Demi’. Apabila Allah bersumpah dengan sesuatu benda, ini bermakna benda itu (iaitu ‘Az-Zaariyat’) adalah satu ciptaanNya yang penting dan hebat, dan sangat berguna kepada manusia, dan amat merbahaya sekiranya disalah-guna.

Perkataan Az-Zaariyat berasal dari perkataan ‘Zara’ yang bermakna tabur atau terbang. Dari segi nahu ‘Az-Zaariyat’ adalah pembuat/pelaku (ismul faa’il) yang membawa makna Penerbang atau Penabur.

Sementara Perkataan ‘Zarwa’ juga berasal dari perkataan yang sama iaitu ‘Zara’ tetapi dari segi nahu dipanggil ‘infinitif’ atau ‘masdar’ yang bermakna ‘Penerbangan’ atau ‘Penaburan’ tetapi apabila di ‘mansubkan’ ayat ‘Az-Zaariyati Zarwa’ ianya dipanggil (dari segi nahu) ‘al-maf-ul al-mutlaq’ atau absolute/cognate accusative yang membawa makna keadaan semula-jadi atau ‘nature’ yang menaburkan dengan sebanyak-banyaknya dan terbang selaju-lajunya.

Maka ayat 51:1 membawa makna “Demi Penerbang/Penabur yang Menabur sebanyak-banyak taburan yang terbang selaju-lajunya”
Elektron dan Foton

Perhatikan baik-baik. Ada “dua benda” yang hendak dijelaskan pada ayat ini. Satunya “Az-Zaariyat” kita labelkan dia sebagai “E dan kita namakan Elekron”, dan benda yang ke-dua ialah “Zarwa” kita labelkan sebagai “F dan kita namakan foton”. Dengan kata lain, pada ayat 51:1 ini Al-Quran menjelaskan satu hukum atau teori di mana apabila “E” terbang ianya akan menaburkan (mengeluarkan) “F”. Dan sifat “F” ialah satu taburan yang amat banyak dan “F” juga terbang pada kelajuan yang tersangat laju.

Cuba lihat betapa pentingnya peranan nahu dan bahasa arab, dan betapa pentingnya kita mengkaji dari sumber asal Al-Quran (orignal source) iaitu mengkaji ayat-ayat dalam bahasa arab (bukannya dari sumber terjemahan). Sekiranya kita hanya mengkaji dari sumber terjemahan yang ada sekarang kita tidak akan nampak makna (bahasa) yang sebenarnya. Sebab “Demi Penerbang yang terbang selaju-lajunya” akan difahami haya satu perkara sahaja iaitu “Penerbang” atau “E” (dalam contoh kita tadi). Sedangkan yang lagi penting ialah “F” yang terselindung di sebalik nahu/grammer (dan memang susah untuk diterjemah secara bahasa atau literal atau lafziyah).

Apabila saya katakan “terselindung” di sini bukannya bermakna saya membuat “takwil” atau agak-agak sahaja. Allah SWT melarang sama sekali manusia mengkaji dan menafsir ayat Al-Quran (yang mutashabihat) secara “Takwil” seperti kita takwil mimpi tanpa asas ilmu pengetahuan yang kukuh dan mendalam. Apa yang saya maksudkan “terselindung” di sini ialah maknanya memang wujud, ada dan jelas pada ayat tersebut tetapi kita tidak nampak sebab ianya terselindung disebalik nahu bahasa arab. Sesiapa yang faham nahu maka dia akan nampak, dan sesiapa yang tidak faham nahu dia tidak akan nampak makna sebenar.

Kaji Ikut Sains

Mari kita kaji dari segi Sains dan ICT. Benda yang bergerak paling laju (yang diketahui manusia) ialah cahaya iaitu pada kelajuan kira-kira 300,000km/saat (dalam vokum). Secara rengkasnya, cahaya adalah merupakan tenaga foton. Tenaga foton ini pula terhasil apabila elektron terbang ‘melompat keluar’ dari orbit tenaganya. Apabila elektron melompat keluar ianya akan melapaskan tenaga dan menaburkan berbilion-bilion tenaga foton yang terbang pada kelajuan yang teramat sangat.

Sekarang mungkin kita sudah mula ada sedikit gambaran dalam kepala akan makna atau tafsir ayat 51:1 ini. Kita mungkin boleh bayangkan sebiji bola apabila ditendang bola itu akan terbang ke udara, dan sambil terbang akan tersembur keluar bola-bola halus dari badan bola itu.

Yang perlu kita fahami pada ayat ini ialah ada DUA benda penting iaitu “E” (bola) dan “F” (bebola halus). Dua benda ini ialah “E” (elektron) tenaga elektrik, dan “F” (foton) iaitu yang akan menghasilkan tenaga magnet dan cahaya. Tenaga elektrik boleh mengalir pada logam seperti besi, dan tidak boleh mengalir pada penebat seperti plastik dan kayu. Tetapi daya magnet boleh mengalir di mana sahaja. Cuba gerakkan magnet di bawah meja dan lihat pin-klip di atas meja bergerak mengikut magnet.

Apabila ditafsir secara Sains dan ICT, ayat 51:1 ini bermakna Allah SWT bersumpah dengan “Az-Zaariyat” iaitu satu benda ghaib (yang memang wujud dan boleh dikesan kewujudannya dengan pelbagai peralatan) tetapi tidak dapat dilihat oleh mata manusia dan tidak boleh dikesan oleh deria “manusia biasa”. Benda “Az-Zaariyat” ini apabila terbang akan menghasil atau mengeluarkan satu tenaga lain yang tidak dapat dikesan oleh deria manusia biasa. Kedua-dua benda ini (dari segi sains) merujuk kepada tenaga elektro-magnet atau gelombang mikro yang terhasil apabila elektron melompat keluar orbitnya.

Untuk memahami ilmu abstrak atau ghaib ini memang agak sukar sebab kita tidak dapat gambarkan dalam kepala kita. Terdapat beberapa website di internet yang agak menarik yang munfkin dapat membantu anda memahami tentang elektron, foton, dan gelombang mikro seperti www.howstuffworks.com, www.colorado.edu/physics, dan sebagaimya.

Kesimpulan

Al-Quran menjelaskan beberapa hukum dan teori yang hebat pada surah Az-Zaariyat ayat 1-11. Allah SWT menjelaskan beberapa hukum dan teori yang amat penting, amat berguna dan juga amat besar kesannya kepada manusia.

Pada ayat pertama (51:1), Allah menjelaskan tentang satu kuasa ghaib yang terbang dan menaburkan satu kuasa atau tenaga ghaib yang lain. Apabila dikaji dari segi ICT dan Sains, ianya mungkin merujuk kepada pergerakkan elektron yang melompat keluar dari orbit tenaganya dan melepas satu tenaga iaitu tenaga foton yang bertabur sebanyak-banyaknya dan yang terbang selaju-lajunya.
Insyaallah pada siri berikutnya kita akan melihat bagaimana Al-Quran menjelaskan tenaga ini boleh dimuatkan dengan data (51:2), dan seterusnya ianya boleh dipancarkan dengan mudah (51:3), dan kemudian data-data boleh dikumpul dan disebar dengan menggunakan program (51:4).

Wallahu A'lam

3 comments:

 1. Saya kurang berstuju dgn penjelasan saudara. Dlm ayat itu blh jd banyak tafsiran bergantung kepada ilmu semasa. Mungkin ia merujuk angin, lebah, mahupun apa saja yg blh 'menerbangkan' sesuatu. (sdra rujuk sbg elektron). Amnya ayat Al-Quran itu diturunkan dalm bentuk yg umum supaya mudah difahami pd semua zaman. Jadi ia bolh ditafsirkan ikut apa yg kita tahu (tapi tafsiran kita mungkn salah).

  Apa yg saudara buat ialah cuba mengaitkan maksud ayat dengan apa yg ada sekrang. Ini dipanggil Bucaillisme, iaitu mensabitkan ilmu sedia ada dengan maksud Al-Quran. Elektron, foton dan sbgnya adalah model alam yg dibentuk/dinamakan oleh manusia. Tak semestinya benar/mantap. Mungkin 50 tahun akan datang, penyelidik akan menemui fakta bahru yg elektron itu sbnrnya benda lain atau tak wujud. Jadi adakah ayat surah Az-Zariyaat itu salah juga?

  Bg saya, selain dijadikan petunjuk utk mengukuhkan iman kepada Allah, Al-Quran juga blh digunakan sbg rujukan utk membentuk penyelidikan baharu (berbanding menyamakan dgn apa yg kita ketahui pd hari ini). Misalnya Buroq yg bertubuh haiwan separuh, manusia separuh, bersayap blh bergerak sepantas kilat. Adakah sayap buroq ada bulu? Mungkin kita bolh buat eksperimen adakah bulu burung blh tahan haba geseran? Mungkin sayap sperti kelawar? Atau adakah alam kita ini sebenarnya ada lebih dari 3 dimensi, jd Buroq itu sebenrnya merentas dimensi (berbanding ruang-masa)?

  Point saya ialah, lbih elok kalau Al-Quran dijadikan petnjuk utk mencari ilmu baharu dan bukannya setakat memperbaharui tafsiran dan cuba menyamakannya dgn pengetahuan sedia ada, smata-mata utk mengatakan Al-Quran ada segala-galanya. Al-Quran ialah mukjizat/makhluk dan tak semestinya semua perkara ada dlm Al-Quran. Yg Tahu dan Maha Tahu ialah Allah S.W.T.

  Apapun niat saudara baik dan wajar dipuji. Sama-samalah kita mendaulatkan Al-Quran di tempat yg sepatutnya.

  ReplyDelete
 2. Jika ia benar, Alhamdulillah, benar kata Tuhan dalam qit’ah ayat 38 Surah Al An’am:

  “Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun dalam kitab Al-Quran ini”;

  Dan firman Tuhan dalam ayat 67, Surah Al An’am:

  “Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya dan kamu akan mengetahuinya.”

  ReplyDelete
 3. Lelucon, saya setuju dengan kekhuatiran anda. Namun begitu, kekhuatiran itulah yang sebenarnya boleh menyebabkan ilmu Quran jadi terbatas. Akhirnya kita memerlukan orang seperti Bucaili dalam keadaan kufurnya untuk mengenal kehebatan Quran dan masuk Islam, dan dengan pengislamannya barulah kita terima pendedahan yang baru. But it is too late. Ilmu Al Quran itu luas tetapi kesediaan kita untuk menerima keluasan ilmu Quran itu selalunya memilih untuk membataskan ilmu Quran. Kebimbangan itu bagus. Bagi penulis, ia menulis bukan untuk membuat tafsiran baru, tetapi bertujuan untuk membongkar penemuan ilmu. Itu bukan bucailisme. Malah, siapa pulak yang memperkenalkan istilah Bucailisme itu? So kekhuatiran saudara juga bagus, dan apa yang cuba diusahakan untuk menunjukkan i'jazul Quran pun bagus. Cuma Surah Az zariyat itu saya ada pandangan tambahan daripada yg dinyatakan. Wallahu a'lam.

  ReplyDelete